Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Társadalombiztosítás története képes leírás - Társadalombiztosítás.tlap.hu
részletek »

Társadalombiztosítás története - Társadalombiztosítás.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: tarsadalombiztositas.tlap.hu » Társadalombiztosítás története
Keresés
Találatok száma - 4 db
A magyar társadalombiztosítás története

A magyar társadalombiztosítás története

A magyar társadalombiztosítás több évszázados hagyományra nyúlik vissza. Elsőként 1224-ben Selmec városa építtetett kórházat a bányászok gyógyítására. A kor legveszélyesebb foglalkozását űzők, a bányászok hoztak létre először önsegélyező szervezeteket, úgynevezett bányatársládákat. Az első bányatársláda 1496-ban Thurzó János bányájában alakult.

Az egészségügyi ellátórendszer története

Az egészségügyi ellátórendszer története

Magyarországon az Alkotmány (1949. évi XX. tv.) mondja ki a területén élők jogát a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez (70/D.§ (1) bekezdés), melyet a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet védelmével (70/D.§ (2) bekezdés) kell megvalósítani. Az állampolgároknak továbbá joguk van a szociális biztonsághoz, ami öregség, özvegység, árvaság, önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség mellett, betegség és rokkantság esetén is a megélhetésükhöz szükséges ellátásra való jogosultságukat jelenti (70/E.§ (1) bekezdés). Az állam ezt a kötelezettségét a társadalombiztosítás útján és a szociális intézmények rendszerével valósítja meg (70/E.§ (2) bekezdés). Az Alkotmány a Kormány feladatává teszi a szociális és egészségügyi ellátás állami rendszerének meghatározását és az ellátás anyagi fedezetéről való gondoskodást (35.§ (1) bekezdés g) pont).

Magyar társadalombiztosítás története kialakulása, története

Magyar társadalombiztosítás története kialakulása, története

Az emberi egészséget védő, a betegségeket megelőző, a károsodásokat helyreállító és a betegség időben történő orvosi kezelését garantáló, ebben az időben táppénzt és a szükségnek megfelelően kórházi ellátást, rokkantság és megfelelő életkor után nyugdíjat biztosító szerződést nevezzük társadalombiztosításnak, amelyet állami garanciák mellett biztosítópénztárak intéznek. E forma évszázadok alatt formálódott ki, gyökerei...

Társadalombiztosítás története - Wikipédia

Társadalombiztosítás története - Wikipédia

A társadalombiztosítás, az állam által működtetett szociális ellátórendszer része, amelyben a rendszer hatálya alá vont tagokat mindaddig, míg képesek önmagukról, saját munkájukkal gondoskodni, tartalékképzésre kötelezik. Ennek fejében betegség, munkaképtelenség idején, eltartó elvesztése esetén, valamint más kockázatok fennállásának esetén, jogosultak lesznek, a rendszer által biztosított ellátásokat igénybe venni. A társadalombiztosítás a társadalom tagjainak közös kockázatvállalása alapján működő rendszer, melynek fenntartásához minden foglalkoztatónak és jogosultnak bizonyos befizetésekkel, járulékokkal - nyugdíj- illetve egészségbiztosítási járulék valamint a foglalkoztatót és a biztosítottat terhelő járulékok csoportjával - kell hozzájárulnia.

Tuti menü